Britt-Marie, Uppsala

Posted on : 24 July, 2017 | post in : Okategoriserade |Leave a reply |

Hej!
Mitt namn är Britt-Marie och jag har rökt sedan jag var 15 år. Nästa år blir det 40 år. Jag skulle så gärna vilja att det blev mitt sista år som rökare, men när folk frågar mig varför jag röker så svarar jag helt ärligt att jag är så beroende av nikotin att kroppen blir galen utan det.

Det finns några andra positiva effekter av att röka. Att ta en paus från jobbet, gå ut och ta ett par blogg gör att min stressnivå sjunker. Jag arbetar som hotellreceptionist så jag springer och stressar hela dagarna. Rökningen har med åren blivit en stund för mig själv, då jag kopplar av och går ner i varv.

Sedan några år lider jag av kronisk hosta. Har inte vågat gå till läkaren för att kolla upp det, livrädd för att det ska vara något allvarligt. Jämfört med min man verkar jag dock vara i ganska gott trim trots att han inte röker.

Jag har blivit ombedd att ge min syn på ett förbud mot rökning i Sverige. Personligen tycker jag att det vore bra. Fördelarna med att röka är mycket små om man väger dem mot nackdelarna. Min dotter Sofie började också röka tidigt, trots att jag varnade henne för vad det skulle innebära. Det var för många kompisar som rökte för att hon så för att hon inte skulle hamna utanför började hon med. Det var hemskt att se. Det gjorde så ont i mig att jag inte kunde vara en bättre förebild och hjälpa henne att stå upp för sig själv.

Om man gör allvar med att förbjuda rökning och verkligen tar hand om oss storrökare så är jag positiv till ett förbud. Ett förbud handlar inte om att rädda de passiva rökarna som att hjälpa de som röker idag att sluta. Ju svårare det blir att röka, desto större är chansen att personer som jag lyckas sluta.

// Britt-Marie, Uppsala

Comments are closed.
Theme Designed Bymarksitbd