Australiens nya Cigarettpaket

Posted on : 13 March, 2017 |post in : |Leave a reply |

Australiens drev som första land i världen igenom en lag som säger att alla cigarettpaket ska ha samma monotona och tråkiga utseende där loggan plockas bort och ersätts med vanlig text. Genom att ta bort loggan är det nästan omöjligt att skilja cigarettmärkerna från varandra och fokus ligger istället på att lyfta fram hälsoriskerna med att röka.

Vägen från idé till genomförande tog ungefär två år, försenat av rättsliga hinder och ansträngningar för att säkra parlamentets godkännande. I slutet av 2012, lanserades de nya olivgröna förpackningar med stora bilder på hur muncancer och kallbrand ser ut.

Som väntat var det inget som uppskattades bland landets rökare. Endast 28% av Australiens rökare tyckte det var en bra idé, gissningsvis var dessa 28% de som även funderat på att sluta röka tidigare. Under slutet av 2014 presenterades nya glädjande uppgifter om att opinionen hade vänt. Efter ett par år stödda nära hälften av rökarna initiativet, andelen motståndare hade samtidigt sjunkit till en tredjedel.

Många av de tidigare motståndarna hade före lanseringen förnekat riskerna med rökning. Av dessa hade många nu kommit till insikt och var positiva till att sluta röka. Som en följd av detta steg antalet samtal till ”sluta röka” nummer med över 80% strax efter lanseringen av de nya paketen. Tobaksbranschen hade varnat för att människor skulle köpa andra farligare omärkta cigaretter på svarta marknaden istället. Efter att studerat problemet kunde statliga myndigheter några månader senare konstatera att varningarna var ogrundade. Antalet personer som köpt omärkta cigaretter hade snarare minskat än ökat.

Under de senaste 5 åren har andelen rökare i Australien minskat varje år. Bara 2013 minskade antalet rökare med 3%! Just nu rökare mindre än 15% av australiensarna, och dessa siffror förväntas minska ytterligare de kommande åren.

I USA är tobaksbolagens lobby organisationer så inflytelserika att staten inte ens lyckats införa några varningstexter på cigarettpaketen.

Här hemma har vi en viktig uppgift att påverka politikerna att ta efter Australiens initiativ om neutrala cigarettpaket med hemska bilder på vad som kan hända med din kropp om du röker.


Theme Designed Bymarksitbd