Som ett av de första blogginläggen på den här sidan kommer vi beskriva hur rökning påverkar en rökares liv. Livet påverkas i många dimensioner. Nedan följer några av dem.

Du lever kortare
Även om tobaksbolagen gör allt för att stoppa oberoende studier av tobaksvanor har flertalet studier kommit till liknande resultat. Rökare lever inte bara i allmänhet kortare utan har även en längre livskvalitet än icke-rökare. Enligt en brittiskt studie som publicerats i tidskriften The Lancet har 1,3 miljoner kvinnor studerats. Resultaten visar att icke-rökare lever i genomsnitt 11 år längre än kvinnor som rökare. De som inte rökte var i allmänhet friskare och klagade även mindre på sin hälsa. Studien kunde även visa på positiva resultat för personer som slutade röka.

Ditt sociala liv
För 25 år sedan rökte mer än varannan svensk. Idag är det bara 11% av svenskarna som röker. Det betyder att gemenskapen av att gå ut och röka har försvunnit. Att vara rökare kan leda till utanförskap snarare än gemenskap.

Din ekonomiska situation
Pengar du lägger på tobak är pengar du kastar i sjön. Varje dag eldar du upp en viss summa pengar som du aldrig får igen. Även om ett paket cigg inte kostar så mycket så blir det mycket om man räknar samman hur många paket det går åt på ett år.

Vem står bredvid dig?
När du röker påverkar din utandningsluft inte bara dig själv utan alla som vistas när dig. Om du är gravid riskerar du att skada fostret, har du person med allergier eller astma i din närhet kan dessa sjukdomar förvärras. Även hemska sjukdomar som lungcancer, hjärtinfarkt och stroke är vanligare bland personer som utsätts för passiv rökning än andra. Förutom att du kan skada andra rent fysiskt är du en dålig förebild som visar att det är okej att röka (Trots att de flesta rökare inte vill att deras barn ska börja röka.)