Ny forskning

Posted on : 24 July, 2017 |post in : |Comments Off on Ny forskning |

Ny forskning visar hur foster reagerar på rökning i magen
I en brittisk studie som gjorts av universiteten Durham och Lancaster använder forskarna den senaste tekniken inom 4D ultraljud. I studien som presenterades i den medicinska tidskriften Acta Paediatrica publiceras bilder på foster på gravida kvinnor. Med hjälp av 4D ultraljud kan man ta bilder på fostret utan att gå in med en kamera. Vi har tidigare kunnat läsa om barn som gör hand five eller ger fingret inne i magen åt kameran. Här visas istället hur barn reagerar när mamman röker och barnet utsätts för nikotin.

I studien studeras 20 blivande mödrar under av sina graviditeter. Resultaten är både intressanta och skrämmande. Bilderna är tagna under vecka: 24, 28, 32, 36. Det har tidigare forskats mycket på hur fostret påverkas av rökning, men det här är första gången man kan visa bilder på det. De foster som var utsatta för rökning hade en större tendens att röra vid sig själv och munnen rörde sig oftare i grimaser. I normala fall brukar fostret röra sig själv och munnen mindre ju äldre de blir, så var det inte med foster som utsattes för rökande mödrar. Dessa barn upplevdes som mer oroliga än andra barn.

I Storbritannien röker omkring 12% av alla gravida kvinnor. I området kring universiteten var den siffran dubbelt så stor. Förhoppningen med studien är att göra blivande föräldrar uppmärksamma på riskerna med att röka i samband med graviditeter. Det är viktigt att påpeka säger Dr. Reissland att det inte handlar om att fördöma kvinnorna som röker under graviditeten utan att tillsätta större resurser för att hjälpa dem sluta röka.

Att tänka på för de som försöker få barn
Forskning visar att antalet spermier minskar när man röker. Det gör att sannolikheten att fertilisera ägget sjunker och det blir svårare att få barn. Kvinnors förmåga att få barn påverkas genom att äggens kvalitet försämras och många kommer in i klimakteriet snabbare. Rökningen kan även påverkar chanserna att ett befruktat ägg ska fästa i livmodern.


Theme Designed Bymarksitbd