Rökare tycker om Förbudet

Posted on : 6 September, 2017 |post in : |Comments Off on Rökare tycker om Förbudet |

CATEGORY ARCHIVES: ROKARE TYCKER OM FORBUDET

Hur jag började snusa?

Det började med att jag tog en eller två snus under festkvällar då jag gillade mixen mellan snus och öl samt att få det där extra snurret i huvudet utan att dricka för mycket. Tog snus av kompisar men efter några veckor så kändes det så snålt att ta av andra så köpte en egen dosa till nästkommande fest. En Knox white som varken rinner eller smakar snus. Min flickvän sa, köp inte en egen dosa då blir du fast och det blev jag.

Varför jag snusar?

Varför jag snusa handlar bara om beroeende då jag tycker att det se fult ut under läppen, ger skador på tandköttet, ger gulare tänder, kostar pengar, kan leda till mun cancer samt om man glömmer en dosa så tänker man inte på något annat än den glömda dosan vilket är jobbigt.

Vill jag sluta?

Jag vill verkligen sluta men har läst på och frågat många personer som säger att man ska må bra psykiskt för att sluta vilket jag inte gör för tillfället av många anledningar. Har märkt att jag snusar betydligt mer när jag har tråkigt och just nu händer det inte speciellt mycket i mitt liv och då är det svårare att sluta. Träning gör också att jag glömmer snusandet för stunden men det gör jag inte heller för tillfället. Har snusar i 3 år och tänker absolut inte snusa i framtiden. Men måste få en lite bättre livssituation sedan är det stopp. Nikotinet känner jag inte av längre och får ingen ”kick” så att säga, istället är det att ha något under läppen som känns tungt att vara utan.

Hur ser jag på ett förbud?

Det hade självklart varit helt underbart för folkhälsan om ingen brukade niktin på jorden men vet att många hade gått i taket vid ett förbud. Personligen eftersom jag snusar så vill inte ha ett förbud just nu men eftersom jag är helt säker på att jag inte kommer att snusa i framtiden så stör inte ett förbud mig. Röka samt snusa är så ingrott i vissa personers liv, istället tror jag mer på att det isf ska bli ett förbud för kommande generation om nu förbud är rätt lösning. Vet inte hur förbudet ska vara utformat men hur ska nikotin beroeende turister göra när det kommer till Sverige? Jag vet iaf att jag inte hade valt Sverige som resmål som turist. Tanken om ett niktinfritt Sverige är dock en fin och bra tanke. Förbud brukar inte alltid vara lösningen, kanske speciellt inte just nu i dessa tider då undersökningar visar att ungdomar värderar frihet väldigt högt i sina liv. En långsammare process som inte är lika sträng och hård kanske är att föredra men vet som sagt inte hur förbudet ska vara utformat och gillar tanken.

Rickard Jonsson, Göteborg

Hej!

Mitt namn är Marie och jag har rökt sedan jag var 15 år. Nästa år blir det 40 år. Jag skulle så gärna vilja att det blev mitt sista år som rökare, men när folk frågar mig varför jag röker så svarar jag helt ärligt att jag är så beroende av nikotin att kroppen blir galen utan det.

Det finns några andra positiva effekter av att röka. Att ta en paus från jobbet, gå ut och ta ett par bloss gör att min stressnivå sjunker. Jag arbetar som hotellreceptionist så jag springer och stressar hela dagarna. Rökningen har med åren blivit en stund för mig själv, då jag kopplar av och går ner i varv.

Sedan några år lider jag av kronisk hosta. Har inte vågat gå till läkaren för att kolla upp det, livrädd för att det ska vara något allvarligt. Jämfört med min man verkar jag dock vara i ganska gott trim trots att han inte röker.

Jag har blivit ombedd att ge min syn på ett förbud mot rökning i Sverige. Personligen tycker jag att det vore bra. Fördelarna med att röka är mycket små om man väger dem mot nackdelarna. Min dotter Sofie började också röka tidigt, trots att jag varnade henne för vad det skulle innebära. Det var för många kompisar som rökte för att hon så för att hon inte skulle hamna utanför började hon med. Det var hemskt att se. Det gjorde så ont i mig att jag inte kunde vara en bättre förebild och hjälpa henne att stå upp för sig själv.

Om man gör allvar med att förbjuda rökning och verkligen tar hand om oss storrökare så är jag positiv till ett förbud. Ett förbud handlar inte om att rädda de passiva rökarna som att hjälpa de som röker idag att sluta. Ju svårare det blir att röka, desto större är chansen att personer som jag lyckas sluta.

Marie, Uppsala


Theme Designed Bymarksitbd