Så tycker Rickard som snusar idag.

Hur jag började snusa?

Det började med att jag tog en eller två snus under festkvällar då jag gillade mixen mellan snus och öl samt att få det där extra snurret i huvudet utan att dricka för mycket. Tog snus av kompisar men efter några veckor så kändes det så snålt att ta av andra så köpte en egen dosa till nästkommande fest. En Knox white som varken rinner eller smakar snus. Min flickvän sa, köp inte en egen dosa då blir du fast och det blev jag.

Varför jag snusar?

Varför jag snusa handlar bara om beroeende då jag tycker att det se fult ut under läppen, ger skador på tandköttet, ger gulare tänder, kostar pengar, kan leda till mun cancer samt om man glömmer en dosa så tänker man inte på något annat än den glömda dosan vilket är jobbigt.

Vill jag sluta?

Jag vill verkligen sluta men har läst på och frågat många personer som säger att man ska må bra psykiskt för att sluta vilket jag inte gör för tillfället av många anledningar. Har märkt att jag snusar betydligt mer när jag har tråkigt och just nu händer det inte speciellt mycket i mitt liv och då är det svårare att sluta. Träning gör också att jag glömmer snusandet för stunden men det gör jag inte heller för tillfället. Har snusar i 3 år och tänker absolut inte snusa i framtiden. Men måste få en lite bättre livssituation sedan är det stopp. Nikotinet känner jag inte av längre och får ingen ”kick” så att säga, istället är det att ha något under läppen som känns tungt att vara utan.

Hur ser jag på ett förbud?

Det hade självklart varit helt underbart för folkhälsan om ingen brukade niktin på jorden men vet att många hade gått i taket vid ett förbud. Personligen eftersom jag snusar så vill inte ha ett förbud just nu men eftersom jag är helt säker på att jag inte kommer att snusa i framtiden så stör inte ett förbud mig. Röka samt snusa är så ingrott i vissa personers liv, istället tror jag mer på att det isf ska bli ett förbud för kommande generation om nu förbud är rätt lösning. Vet inte hur förbudet ska vara utformat men hur ska nikotin beroeende turister göra när det kommer till Sverige? Jag vet iaf att jag inte hade valt Sverige som resmål som turist. Tanken om ett niktinfritt Sverige är dock en fin och bra tanke. Förbud brukar inte alltid vara lösningen, kanske speciellt inte just nu i dessa tider då undersökningar visar att ungdomar värderar frihet väldigt högt i sina liv. En långsammare process som inte är lika sträng och hård kanske är att föredra men vet som sagt inte hur förbudet ska vara utformat och gillar tanken.

Rickard Jonsson, Göteborg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar